Champagne zorgt normaal voor een feestelijke tint aan gelegenheden, maar dat geldt zeker niet in Frankrijk en Rusland op het moment. Champagne is daar namelijk eerder de aanleiding voor een grote ruzie.

Rusland heeft onlangs een wet aangenomen waardoor uitsluitend de Russische makers van mousserende wijn deze de aanduiding “Champagne” mogen toekennen. Dit zou dus betekenen dat de Champagne zoals wij hem kennen – een mousserende wijn geproduceerd in de streek Champagne in Frankrijk – in Rusland anders zal worden aangeduid.

Hoewel Frankrijk juridische stappen overweegt te nemen, heeft zij de productie naar Rusland nu (tijdelijk) stil gelegd zodat de Champagne etiketten aangepast kunnen worden naar “Sparkling Wine” om zo aan de Russische regels te voldoen.[1]

De naam Champagne is niet alleen beschermd omdat de Fransen zo hun best hebben gedaan deze wereldwijde bekendheid te geven, maar ook omdat Champagne op het gebied van het intellectuele eigendomsrecht als oorsprongsbenaming beschermd wordt.

De bescherming van deze oorsprongsbenamingen is vastgelegd in artikel 103 van de verordening nr. 1308/2013, met als reden geografische aanduidingen, waaronder wijnen, maar ook andere voedingsmiddelen zoals kaas en ham, te beschermen tegen derden die vergelijkbare producten verkopen onder dezelfde naam, terwijl deze niet dezelfde geografische oorsprong hebben.

Champagne wordt beschermd tegen handel in producten die niet in overeenstemming zijn met het beschermde productdossier, of voor zover het gebruik neerkomt op het uitbuiten van de reputatie van de geografische aanduiding. Ook wordt de aanduiding Champagne beschermd tegen elk ander misbruik en nabootsing wanneer de naam is vertaald of vergezeld is van uitdrukkingen zoals “soort” en “Type”. Cava aanduiden als een type Champagne is dus verboden. Eerder schreven we al over Champagne-ijs, wat dan wel weer was toegestaan[2].

De verordening is alleen bindend voor de Europese Unie waar Rusland geen deel van is. Om die reden kunnen zij de bestaande Europese regels aan hun laars lappen, waar zij uiteraard geen moeite mee hebben. Of deze omstreden Russische actie zal worden gerechtvaardigd is een vraag die hopelijk snel antwoord zal vinden.

Maar voor nu is het nog even opletten geblazen bij je volgende tripje naar Rusland. Wil je toch liever Champagne drinken uit de streek Champagne, bestel dan een Sparkling Wine waarop het woord “Champagne” wordt gebruikt in plaats van “Shampanskoye”.

Proost!

Wil je meer informatie over geografische aanduidingen? Neem dan contact op met één van onze advocaten Helen Maatjes (helen@thelegalgroup.nl), Diederik Donk (donk@thelegalgroup.nl) of Michelle Seel (michelle@thelegalgroup.nl).

 

[1] Nu.nl, “”Bubbelrel” tussen Frankrijk en Rusland om nieuwe Champagnewet”, 6 juli 2021.

[2] https://www.intellectueeleigendomadvocaten.nl/ketchup-alleen-als-ie-ijs-en-ijskoud-is/