Pas op voor oplichters! Niet alleen bij registraties maar ook bij privacyregels.

Het is een praktijk die inmiddels alweer een paar jaar aan de gang is en waar maar geen eind aan lijkt te komen. Heb je een merk of model geregistreerd, of dit laten doen, dan valt er vroeg of laat vaak een officieel uitziend formulier op de mat. Veelal staan er de bekende EU-sterren of een ander indrukwekkend logo op. Ook een afbeelding van het merk, logo of model ontbreken niet en de volledige naam- en adresgegevens van de houder maken alles compleet.

Dergelijke brieven bevatten vaak een aanbod om de registratie op te nemen in een commercieel register en blijkt er, vaak verborgen in hele kleine lettertjes, periodiek een aanzienlijke betaling verschuldigd te zijn. Let dus goed op als je zo’n brief in de bus krijgt en check zeker even of de brief wel klopt, vaak zal het antwoord zijn dat de brieven, of eigenlijk beter; facturen, zo de prullenbak in kunnen.

Inmiddels hebben deze louche bedrijfjes weer een nieuw punt gevonden waarop ze proberen geld te verdienen, namelijk de privacyregels van de AVG (of GDPR). Dit betreffen ook keurig uitziende brieven, die stiekem op een een commercieel register betrekking hebben en waar je, bij retournering ‘voor akkoord’ aan een contract vast zit waarbij je torenhoge rekeningen ontvangt.

Er wordt geprobeerd op te treden tegen deze malafide praktijken, maar ze verdwijnen en verschijnen net zo makkelijk, waardoor de opsporing helaas lastig is.

Zorg er zeker in deze periode, waarin veel mensen thuis werken en er misschien net iets minder aandacht voor dit soort praktijken, voor dat je goed blijft opletten om niet in deze val te trappen!

Twijfel je over de echtheid van een brief of factuur? Check dan vooral even met ons of het klopt (helen@thelegalgroup.nl).