Ondernemers opgelet: investeer in jouw beschrijvende handelsnaam!

Het gebruik van beschrijvende handelsnamen zoals bijvoorbeeld Taartenwinkel en Artiestenverloning heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat ondernemers een voordeel kunnen behalen ten opzichte van hun concurrenten. Door het gebruik van een beschrijvende handelsnaam kunnen namelijk (middels de omschrijving) direct de aangeboden producten of diensten aan afnemers worden gecommuniceerd. Beschrijvende domeinnamen zorgen daarnaast voor hogere rankings in zoekmachines zoals Google.

Het is echter zo dat een beschrijvende handelsnaam minder bescherming heeft dan een onderscheidende handelsnaam. Voor handelsnaaminbreuk is namelijk normaal gesproken verwarringsgevaar tussen de betrokken ondernemingen het doorslaggevende criterium. Voor wat betreft de beschermingsomvang van beschrijvende handelsnamen geldt dat het Gerechtshof Den Haag in de zaak Parfumwinkel/Parfumwebwinkel heeft bepaald dat verwarring met een beschrijvende handelsnaam onvoldoende is om tot handelsnaaminbreuk te kunnen komen. Daarvoor zijn volgens het Hof bijkomende omstandigheden vereist.

Inmiddels is de Hoge Raad gevraagd om zich over de beschermingsomvang van de beschrijvende handelsnaam te buigen. Het is zelfs zo dat een ieder tot 1 juli 2020 de mogelijkheid heeft om (middels een cassatieadvocaat) opmerkingen in te dienen. Onze voorspelling is dat de Hoge Raad uitsluitend bescherming zal bieden aan beschrijvende handelsnamen, indien deze na verloop van tijd aantoonbaar enig onderscheidend vermogen hebben verkregen. Voor ondernemers betekent dit dat het noodzakelijk zal worden om middels marketing en reclame ervoor te zorgen dat het publiek een beschrijvende handelsnaam als afkomstig van jouw onderneming zal herkennen.  Voor meer vragen over handelsnaamrecht kun je contact opnemen met Helen Maatjes (helen@thelegalgroup.nl) of Diederik Donk (donk@thelegalgroup.nl).