Net genoeg Tequila in Desperados van Heineken?

De Mexicaanse organisatie CRT – voluit Consejo Regulador de Tequila – die door de overheid is ingesteld om toezicht te houden op de productie van Tequila is een procedure gestart tegen Heineken die op haar Desperados flesjes vrij groot het woord Tequila vermeldt[1].

CRT stelt in deze procedure onder meer dat het product Desperados niet voldoet aan de Mexicaanse regelgeving, wat wel vereist is voor alle producten waarin Tequila zit. Tequila is een beschermde geografische aanduiding, waardoor alleen Tequila die is geproduceerd bij daartoe gecertificeerde bedrijven in Mexico daadwerkelijk Tequila mag heten. CRT meent onder andere dat de consument wordt misleidt omdat Heineken de indruk zou wekken dat er méér Tequila in het bier zou zitten dan er daadwerkelijk in zit.

De rechtbank oordeelt dat hoewel het woord Tequila prominent op de voorkant van de verpakking en in reclame-uitingen van Desperados staat vermeld, de consument toch zal begrijpen dat Tequila uitsluitend als smaakmaker in Desperados is verwerkt en dat het percentage Tequila gering is. De claim dat er Tequila in het product zit, is volgens de rechtbank juist. De Tequila die is toegevoegd aan Desperados is overigens ook afkomstig van een door CRT goedgekeurde producent. Ook wordt de consument niet misleidt, omdat op de achterzijde van het flesje op het etiket vermeldt staat dat het gaat om “bier gearomatiseerd met tequila”, aldus de rechtbank.

Onduidelijk blijft overigens welk percentage Tequila er daadwerkelijk in Desperados verwerkt zit. Uit het vonnis van de rechtbank lijkt het er op dat CRT te weinig duidelijk heeft gemaakt dat Tequila in onvoldoende hoeveelheid wordt gebruikt om het drankje een essentieel kenmerk te verlenen. Dat is namelijk een doorslaggevende vraag om na te gaan of een vermelding is toegestaan of dat deze misleidend wordt geacht. Ik verwacht dat CRT hoger beroep zal instellen om dit verder te onderbouwen. De kans bestaat dat CRT alsnog in het gelijk wordt gesteld. Heineken zou haar positie kunnen versterken door de vermelding op de voorkant van de flesjes Desperados dat het gaat om bier met de smaak van Tequila,wat prominenter op het etiket te vermelden.Probleem opgelost!

 

[1]https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:3564