Geen inbreuk “The Crossbox” op merk CrossFit

De rechtbank Den Haag heeft in de procedure tussen Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES) en Crossfit Inc. geoordeeld dat het merk Crossfit weinig onderscheidend vermogen heeft en dat het gebruik van het merk “The Crossbox” geen inbreuk maakt op deze merkrechten.

De rechtbank oordeelt allereerst dat CrossFit geen beroep kan doen op de bescherming van een ‘bekend merk’. Deze bekende merken kennen een ruimere bescherming dan niet bekende merken. CrossFit komt dan ook een gewone beschermingsomvang toe. De vraag is vervolgens of het merk “The CrossBox” gevaar voor verwarring zou opleveren met het merk CrossFit. De rechtbank oordeelt dat nu het element ‘cross’ is afgeleid van crosstraining en ‘fit’ naar fitness verwijst, het merk slechts een bescheiden onderscheidend vermogen heeft. De beschermingsomvang is in dit geval dan ook beperkt.

De rechtbank oordeelt vervolgens dat het enige element ‘cross’ overeenstemt, terwijl het meer onderscheidende deel ‘Box’ alleen bij The CrossBox voorkomt, waardoor er weinig overeenstemming tussen de merken is. Het element ‘box’ heeft bovendien een zelfstandig karakter nu er gebruik wordt gemaakt van het woord “the”. Al met al oordeelt de rechtbank dat er geen sprake is van gevaar voor verwarring tussen het The CrossBox en het merk CrossFit.

Een mooie overwinning voor de Nederlandse VES tegen de grote Amerikaanse partij CrossFit. Het staat hiermee alle sportscholen die bij VES zijn aangesloten dus vrij om hun The CrossBox lessen te blijven aanbieden!