Een afwasborstel met een vrouwelijke vorm?

Inbreukzaken gaan soms over hele grote, kostbare producten, maar soms ook over hele kleine alledaagse producten, zoals in dit geval een afwasborstel.

Als je dan toch met de hand moet afwassen, dan kun je dit maar het beste zo vrolijk mogelijk maken. Dat moet waarschijnlijk de gedachte zijn geweest van het bedrijf Casa Vigar uit Spanje. Zij heeft afwasborstels ontworpen die, zoals zij zelf omschrijft, wordt gekenmerkt door de volgende onderscheidende elementen; het zijn afwasborstels met een langgerekte steel, de borstelkop vormt een gezicht, met daarop een gezicht van een vrouw getekend en een deel van het kapsel, de borstelharen vormen dit opgestoken kapsel. De afwasborstel vormt hiermee een vrouwfiguur met een lange nek, een avondjurk en zichtbare vrouwelijke vormen.

Casa Vigar beschikt over twee modelregistraties van deze afwasborstels:

De Nederlandse onderneming Edco biedt verschillende afwasborstels aan, waaronder:

Voor de rechtbank in Den Haag is onder meer de vraag aan de orde of deze afwasborstels inbreuk maken op de modelregistraties van Casa Vigar. De rechtbank gaat uit van de geldigheid van de modelregistraties van Casa Vigar. Hoewel er verschillende afwasborstels op de markt zijn met een gezicht en een steel als lichaam, vormen de modellen van Casa Vigar toch een unieke combinatie van bestaande elementen en hebben daarmee het vereiste ‘eigen karakter’.

De rechtbank vindt dat de Edco-afwasborstels waarbij het vrouwfiguur de armen omhoog heeft geen inbreuk opleveren, omdat deze een andere totaalindruk heeft, door onder meer de vormloze figuur en de jurk met mouwtjes.  De andere Edco-afwasborstel levert wel inbreuk op. Deze afwasborstel is vormgegevens als een staande vrouwelijk figuur met een lange hals, zonder armen, in een strakke avondjurk met de borstelkop als gezicht en het kapsel. De verschillen vindt de rechtbank te klein en daarmee ondergeschikt.

Gevolg? Edco moet deze afwasborstels niet alleen uit de handel halen, maar ook de winst afdragen, de voorraad vernietigen en de proceskosten van Casa Vigar voldoen.

De modelregistraties van Casa Vigar hebben haar een voorsprong gegeven in de strijd om tegen inbreuken op te treden. Met een modelregistratie in de hand sta je dan in de juridische strijd ook vaak met 1-0 voor, iets wat met alleen een auteursrechtclaim niet altijd lukt.

Mocht je meer vragen hebben hierover, dan kun je contact met ons opnemen via helen@thelegalgroup.nl of 020-6795025.