HET ‘SUCCES’ VAN SPINNING

Begin jaren ’90 ontstond in de Verenige Staten een nieuwe sportactiviteit in fitnesscentra, bestaand uit een work-out op een stationaire fiets, waarbij op muziek en op verschillend tempo “gefietst” wordt. Een sport die we beter kennen als “spinning”. De onderneming achter spinning, Mad Dogg Athletics Inc., probeert het woord spinning te beschermen via diverse merkregistraties.

Sportscholen kunnen dan via duurbetaalde licenties het recht verkrijgen om de aanduiding Spinning te mogen gebruiken. Deze sportscholen moeten dan overigens ook hun instructeurs bij Mad Dogg laten opleiden en hun fietsen bij Mad Dogg aanschaffen.

MERKRECHT OP EEN SOORTNAAM?

Namens onze cliënt Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES) hebben wij bij het merkenbureau en bij het Gerechtshof met succes betoogd dat “spinning” geen geldig merk is, of in ieder geval een hele beperkte bescherming kent, omdat het eigenlijk helemaal geen merkaanduiding is, maar een aanduiding voor een sportactiviteit. Met andere woorden; een soortnaam. VES organiseerde het evenement Spin for Life en mocht dit ook gewoon blijven doen, omdat de rechtbank het met ons eens was dat deze aanduiding in ieder geval geen inbreuk maakt op het merk van Mad Dogg.

In een latere zaak heeft het Europese merkenbureau het merk ‘spinning’ uit het merkenregister geschrapt, omdat het inderdaad geen geldig merk was, maar gewoon een beschrijvende aanduiding voor een sportactiviteit. Sindsdien kan iedereen gewoon zonder licentie en zonder een vergoeding te betalen ‘spinning’ aanbieden. Zo ging Spinning ten onder aan zijn eigen (marketing)succes.

JURIDISCHE VRAGEN

De specialisten van Intellectueel Eigendom Advocaten ondersteunen ondernemers met de volgende activiteiten:

  • Juridische advisering op het gebied van bescherming van aanduidingen door merkregistraties;
  • Juridische advisering over de vraag of en op welke wijze beschrijvende aanduidingen beschermd kunnen worden, of juist vrij gebruikt mogen worden;
  • Juridische ondersteuning op het gebied van merkinbreuk.

Lees meer over de specialisaties van Intellectueel Eigendom Advocaten of maak direct een afspraak.

Afbeeldingen in dit artikel: Designed by javi_indy / Freepik