DE SMAAK VAN HEKS’NKAAS

Heks´nkaas is een smeerdip met kruiden die door Levola Hengelo B.V. op de markt wordt gebracht. Levola is van mening dat de smaak van deze Heks’nkaas zo bijzonder is dat deze voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking zou moeten komen. Dit zou een unicum zijn, want nog nooit eerder is op een smaak auteursrecht toegekend.

AUTEURSRECHT OP SMAAK?

Namens onze cliënt die Magic Cheese op de markt bracht, een smeerkaas met verse kruiden, hebben wij met succes verweer gevoerd tegen de stellingen van Levola. De rechtbank oordeelt dat de Heks’nkaas smeerdip is opgebouwd uit volstrekt voor de hand liggende ingrediënten, de roomkaas als basis met toevoeging van enkele kruiden, zoals peterselie. De rechtbank heeft in het midden gelaten of je smaken al via het auteursrecht zou kunnen beschermen, maar heeft in ieder geval geoordeeld dat de smeerdip van Levola de originaliteitsdrempel niet haalt.

Inmiddels heeft het Europese Hof in een procedure over Heks’nkaas bevestigt dat smaken niet voor auteursrechtelijke bescherming. Iedereen kan dan ook opgelucht ademhalen en hoeft niet bang te zijn voor inbreuk op smaken.

JURIDISCHE VRAGEN

De specialisten van Intellectueel Eigendom Advocaten ondersteunen producenten van voedingsmiddelen met de volgende activiteiten:

  • Juridische ondersteuning voor vragen over bescherming van productnamen door middel van merkregistraties;
  • Contractonderhandelingen met retailers over licentieovereenkomsten;
  • Juridische ondersteuning voor vragen over verpakkingen en vereisten daarvoor.

Lees meer over hoe New Legal jouw onderneming kan helpen of maak direct een afspraak.