BLOG

Eiseres / Picnic

Eiseres / Picnic

De rechtbank Amsterdam oordeelt dat Picnic inbreuk maakt op de portretrechten van een (voormalig) medewerkster door het afbeelden van haar foto op bestelbusjes. Hoewel Eiseres in het verleden heeft meegewerkt aan een fotoshoot, heeft zij geen toestemming gegeven voor het grootschalige gebruik dat Picnic pas veel later heeft gemaakt. Levensgrote stickers op bestelbusjes in Nederland (en zelfs daarbuiten) vallen niet onder de toestemming die Eiseres in het verleden heeft gegeven. Picnic wordt veroordeeld om een schadevergoeding van € 10.000 te betalen.

Lees hier de uitspraak

Wie betaalt de schade? Philips!

Het Hof van Justitie heeft op 7 juli jl. de consumenten een handje geholpen door te oordelen dat ook de merkhouder aansprakelijk gehouden kan worden voor producten met gebreken. Voorheen werd voornamelijk de producent geacht aansprakelijk te zijn voor gebrekkige producten, maar dat is nu verleden tijd.[1]

Lees verder

Oppositie tegen aanvraag van Daumonet afgewezen

In de oppositieprocedure tussen Dwarfs Patents and Trademarks (aanvrager van het merk “DAUMONET”) en Daum (houder van het merk “DAUM”) heeft het Europees merkenbureau geoordeeld dat er geen verwarringsgevaar bestaat tussen de beide tekens onder het relevante publiek. De oppositie is om die reden afgewezen.

Lees verder

Inbreuk door exploitatie Rampeneren

De rechtbank oordeelt dat Universal Music inbreuk maakt op de naburige rechten van Spec Entertainment op het nummer Rampeneren van The Partysquad, Ali B. en Yes-R uit 2006. Universal Music had dit nummer alleen mogen exploiteren als onderdeel van een eigen album. Door het nummer op Spotify zelfstandig te exploiteren, maakt Universal Music inbreuk op de naburige rechten.

Lees hier de uitspraak

Live Webinar NFT, Metaverse en Intellectueel Eigendomsrecht

Wil jij weten hoe het zit met Intellectuele Eigendomsrechten op NFT’s en de Metaverse? Dinsdagavond 14 juni a.s. geven onze advocaten Diederik Donk en Pien Bos een Live Webinar over NFT, Metaverse en Intellectueel Eigendomsrecht.

Meld je aan via onderstaande link:

https://www.avdr.nl/nft-metaverse-en-intellectueel-eigendomsrecht/