BLOG

Spanning en sensatie tijdens het inwerking treden van de DSM-richtlijn

Vandaag treedt de lang verwachte nieuwe auteursrechtrichtlijn in werking, namelijk; de Richtlijn inzake Auteursrechten in de Digitale eengemaakte Markt (ook wel; de “DSM-Richtlijn”).[1] Het doel van de richtlijn is om het auteursrecht aan te passen aan het moderne digitale tijdperk en al bestaande regels te harmoniseren. Het opstellen van de richtlijn ging echter niet zonder slag of stoot. Vooral artikel 17 van de richtlijn zorgde voor veel opschudding.

Lees verder

Fair use in Nederland?

Google Adwords, intellectueel eigendom advocaten

Een auteursrechtelijk beschermd werk zonder toestemming van de maker gebruiken? Vergis je niet, dit is in Nederland alleen maar toegestaan wanneer het onder één van de uitzonderingsgronden valt opgenomen in de Auteurswet. Wij horen vaak dat Google andere informatie geeft. Via Google is namelijk te vinden dat auteursrechtelijk beschermde werken ook verveelvoudigd of openbaar gemaakt mogen worden als dit op het ‘eerlijk gebruik’ ziet.

Lees verder

Is jouw portret verzilverbaar?

Het portretrecht is iets waar we bijna elke dag wel mee te maken hebben. Vooral het gebruik van portretten van bekende personen voor reclamedoeleinden komt vaak voor. Wij wezen laatst al op het voormalig kledingmerk van Diddy die nog steeds zijn portret graag gebruikt. Sean Combs (‘Diddy’) eiste een schadevergoeding van ongeveer 25 miljoen dollar van zijn voormalige kledingbedrijf voor het gebruik van zijn portret.[1]

Lees verder

Inbreuk door Tony Chocolonely als breder maatschappelijk doel?

Tony Chocolonely staat bekend om haar missie slaafvrije chocolade repen te produceren. Zij is dan ook een juridisch nogal omstreden campagne gestart om consumenten en andere chocoladeproducenten bewust te maken van de erbarmelijke omstandigheden in de cacao-industrie.

Lees verder