Ali B. hoeft zijn theatershow niet aan te passen

De rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld dat Ali B. geen aanpassingen hoeft te doen in zijn theatershow “Je Suis Ali”. Een vrouw wiens stem in een geluidsfragment te horen was in de show, heeft dit in een procedure gevorderd.

De voorstelling “Je Suis Ali” is in het theaterseizoen 2016/2017 te zien geweest en enkele malen op televisie uitgezonden. In de voorstelling is een geluidsfragment van het televisieprogramma Opsporing Verzocht te horen, waarin de vrouw te horen is die één van de daders van een gewapende overval omschrijft als een man met een “Ali B. accent”. De vrouw werd – naar eigen zeggen – telkens opnieuw geconfronteerd met media-aandacht en zou zij een publiek figuur geworden zijn omdat zij herkend wordt.

Volgens de rechtbank kan de vrouw geen beroep doen op een schending van haar portretrecht. De stem valt niet onder het portretrecht. Ook is er geen sprake van een conflict met de AVG. De keuze om het geluidsfragment te gebruiken valt immers onder de vrijheid van de artistieke uitdrukkingsvorm. Bovendien heeft de vrouw zelf aan het televisieprogramma meegewerkt en dus toestemming gegeven voor openbaarmaking van haar stemfragment. Dat de vrouw op een vakantie in Egypte is herkend op basis van haar stem vindt de rechtbank niet aannemelijk. Bovendien staat de uitzending van Opsporing Verzocht nog steeds op het internet en heeft de vrouw daar geen bezwaar tegen gemaakt. Al met al is er onvoldoende grond  om Ali B te beperken in zijn vrijheid van meningsuiting.

Lees hier de uitspraak