Inmiddels zijn de Dr. Martens schoenen al een paar keer in onze blogs voorbij gekomen. Nog even en deze schoenontwerpen zijn bekender van alle procedures dan van welke marketingcampagne dan ook.

Hoe zat het ook alweer? Airwair – het bedrijf achter de Dr. Martens schoenen probeerde te voorkomen dat Primark schoenen op de markt bracht waarvan Airwair meende dat deze inbreuk maakten op de auteursrechten van Airwair. De rechtbank ging hier niet in mee en oordeelde dat de schoenen van Primark een andere totaalindruk vertonen dan de Dr. Martensschoenen en dus geen inbreuk maken. Bovendien passen ‘legerschoenen’ in een trend van al bestaande schoenen met een soortgelijke vormgeving (lees hier de blog).

Daarna probeerde Airwair in een kort geding tegen Van Haren te voorkomen dat in haar winkels legerschoenen worden aangeboden. In deze procedure ging het over “slaafse nabootsing”. In deze blog vind je daar de achtergrond van.

De laatste stand van zaken is het oordeel van het Gerechtshof van 20 juli 2021 in het hoger beroep dat Airwair instelde nadat zij haar kort geding tegen Van Haren verloor. Ook nu vist Airwair weer achter het net.

Airwair heeft in het hoger beroep haar stelling dat de vormgeving van haar schoenen een ‘eigen gezicht’ heeft in de markt – een vereiste bij slaafse nabootsing – onvoldoende kunnen onderbouwen. Stoere, halfhoge veterlaarzen zijn al decennia in vele uitvoeringen op de markt verkrijgbaar. Airwair moet daar een groot aantal onderscheidende kenmerken aan toevoegen om een eigen gezicht te krijgen, maar heeft dat niet bij al haar modellen gedaan.

Vooralsnog geen succes voor Airwair en het lijkt er op dat het steeds lastiger wordt om te tegen te gaan dat andere schoenaanbieders allerlei legerschoenen op de markt brengen.

Als je vragen hebt over slaafse nabootsing of over de auteursrechtelijke bescherming van producten, neem dan contact op met Helen Maatjes (helen@thelegalgroup.nl).

 

[1]Rechtbank Rotterdam 12 januari 2021, IEF19700