Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Jeroen Burger Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 122

Het speelveld tussen ondernemer en investeerder

Deel 1 – De converteerbare geldleningsovereenkomst

Het is (ook) in Nederland inmiddels eerder regel dan uitzondering om allerlei Engelstalige – meestal uit de Verenigde Staten afkomstige – termen te gebruiken in de transactiepraktijk. Vaak klinkt het allemaal spannender dan het daadwerkelijk is en bepaalt het speelveld in de praktijk tussen de ondernemers en investeerder hoe en onder welke voorwaarden er uiteindelijk geïnvesteerd gaat worden.

Vandaag beginnen we met de – privaatrechtelijke aspecten van een – converteerbare geldleningsovereenkomst (hierna ook wel: CLA; de afkorting van in het Engels de: convertible loan agreement). De achterliggende gedachten om als ondernemer (van bijvoorbeeld een start- of scale-up) wellicht te kiezen voor een CLA zijn doorgaans: het vrij eenvoudig en relatief snel voorzien in een dringende financieringsbehoefte. Voor de investeerder (angel, seed, private equity of venture capital investors) is de converteerbare geldleningsovereenkomst fiscaal aantrekkelijk en wordt doorgaans potentieel een mooi rendement voorzien.

Het is vervolgens aan ons als adviseurs om de mogelijke risico’s voor partijen inzichtelijk te maken en alternatieven, dan wel oplossingen, te bieden. Aandachtspunten zijn dan onder andere:

• de hoogte van de rente;
• de looptijd van de lening;
• het moment van conversie en/of terugbetaling (trigger events)
• uitgifte van (stemrechtloze) aandelen of certificaten; en
• de prijs voor de aandelen of certificaten (valuation, wel of geen discount en/of cap) en de rekenmethode die wordt toegepast (pre-money, percentage owned, amount invested, etc.)

Wat in de praktijk regelmatig wordt vergeten is om vooraf tevens vast te leggen – of in elk geval goed na te denken over – welk (aandelen)belang en welke zeggenschap (i) de ondernemer (indien tevens oprichter in goed Amerikaans: de founder) wenst te behouden en (ii) de investeerder wenst te verkrijgen. Deze discussie vindt als gevolg daarvan dan pas plaats bij de conversie van de geldlening naar aandelen of certificaten, maar tegen die tijd liggen de verhoudingen (lees: onderhandelingsposities) van partijen vaak anders. Al met al is het belangrijk om vooraf over alle belangrijke onderwerpen afspraken te maken en uiteindelijk in een overeenkomst te verwerken.

Bel (+31) (0)70-2040488 of mail (jeroen@arbeidadvocaten.nl) gerust als je hier een vraag over hebt of als wij je verder ergens bij kunnen helpen