Vanaf 1 januari 2021 is het dan echt een feit, de overgangsperiode is voorbij en het VK maakt dan echt geen onderdeel meer uit van de Europese Unie. Wij zetten nog even kort op een rijtje wat er met bestaande of nieuwe merkregistraties en modelregistraties gebeurt.

Hoe zat het ook alweer?

Sinds 1 februari 2020 heeft het VK zich teruggetrokken uit de Europese Unie en is sindsdien een “derde land” geworden. Tot het eind van 2020 geldt een overgangsperiode, waarin het EU-recht in zijn geheel nog steeds van toepassing is in het VK. Tot dat moment verandert er weinig, maar vanaf 2021 heeft de Brexit gevolgen voor merk- en modelhouders van Europese registraties.

Wat gebeurt er na 1 januari 2021?

Wat er vanaf januari gebeurt met bestaande registraties of aanvragen hangt af van de status van de merk- of modelregistratie.

  1. Ik heb een bestaande EU merk- of modelregistratie.

Goed nieuws; deze wordt automatisch omgezet naar een nationaal recht in de VK. Voor de overige landen binnen de EU verandert er niets en blijft de huidige registratie gewoon geldig.

Let wel op dat er in de meeste gevallen een VK adres nodig is bij de registratie.

  1. Mijn merk- of modelregistratie verloopt in 2021.

Deze registratie kan gewoon verlengd worden. Bij merken kan dit in principe oneindig, bij modellen tot een maximale beschermingsduur van 25 jaar.

De verlenging wordt alleen geldig in de EU, tenzij je er voor kiest om ook de registratie in de VK te verlengen. Dit wordt dan een nationale registratie die in de VK geldig is.

  1. Ik heb een aanvraag ingediend voor een merk of model, maar deze is nog niet verleend.

Als een merk- of modelregistratie zich nog bevindt in het registratieproces, dan zal deze,na toekenning, geldig zijn binnen de Europes Unie, maar niet in het VK.

Wel bestaat de mogelijkheid om een vergelijkbaar recht in de VK te verkrijgen. De afzonderlijke nieuwe aanvraag moet dan uiterlijk op 30 september 2021 worden ingediend in de VK.

De komende maanden zul je dus als merk- of modelhouder, of aanvrager, expliciet de keuze moeten maken of je bescherming in de VK wilt aanvragen of voortzetten. Het is van belang om tijdig de juiste keuze te maken, zodat je ervoor kunt zorgen dat de registratie in stand blijft.

Mocht je vragen hebben over registraties of aanvragen na Brexit, neem dan contact op met Helen Maatjes (helen@thelegalgroup.nl)