Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Helen Maatjes Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 527

Modelbescherming – registreer voordat het te laat is!

Er zijn meerdere vormen van bescherming die onder het intellectueel eigendomsrecht vallen, de bekendste zijn daarvan het auteursrecht en merkenrecht. Daarnaast denken ook veel bedrijven die zich met innovatieve producten bezighouden ook wel aan een octrooi, maar het modelrecht lijkt soms vergeten te worden. Dat is jammer, want een modelregistratie is vaak een relatief voordelige manier om de vormgeving van een product te beschermen.

Modelregistratie

Wat is een modelregistratie ook alweer? Volgens de wet kan een tekening of model beschermd worden als deze nieuw is en een eigen karakter heeft. Kortgezegd houdt dit in dat er, voorafgaand aan het depot geen identieke tekening of model aan het publiek ter beschikking is gesteld en de tekening of het model een andere algemene indruk wekt dan al voor het depot bestaande tekeningen of modellen.

Vormgeving

Kortom, wijkt de vormgeving af van bestaande producten op de markt, dan kun je de vormgeving als model beschermen. Het is wel van belang dat je er niet zelf per ongeluk voor zorgt dat je model niet meer aan het nieuwheidsvereiste voldoet, doordat je zelf bijvoorbeeld op een beurs al het product hebt gepresenteerd. Je krijgt overigens wel de tijd om binnen 12 maanden na de eerste openbaarmaking van het product alsnog de modelregistratie in orde te maken. Je loopt dan helaas wel het risico dat iemand die jouw product heeft gezien, je voor is en het model op eigen naam vastlegt. Om zo’n situatie te voorkomen, is het dus verstandig om zo snel mogelijk nadat het ontwerp definitief is geworden, de modelregistratie in te dienen. Dan weet je zeker dat je aan het nieuwheidsvereiste kunt voldoen. Let er dan nog wel op dat je de bescherming vervolgens alleen kunt inroepen in landen waarin je het model ook daadwerkelijk hebt geregistreerd.

Modelbescherming

Voor de mate van bescherming is de wijze waarop je het model vastlegt van groot belang. Soms zijn foto’s handig, maar soms kun je er beter voor kiezen om juist ontwerptekeningen te deponeren. Soms kies je voor een vastlegging in kleuren, terwijl je juist op andere momenten beter een zwart/wit versie van het product kunt vastleggen. Mogelijkheden genoeg, waar wij je graag verder bij adviseren. De modelregistratie kun je tot een termijn van maximaal 25 jaar blijven verlengen, dus wees er op tijd bij, zodat je deze vorm van bescherming zo goed mogelijk kunt inzetten!

Vragen? Neem direct contact op met Helen Maatjes of plan een afspraak.

Benieuwd naar meer artikelen over merkenrecht en merkregistratie? Lees hier: Ketchup; alleen als ie ijs en ijskoud is, Ruzie over een Broodje Mario, Waarom maakt Appcomm geen inbreuk op de handelsnaam Addcomm? en/of Waarom ik net als de Kardashians de namen van mijn kinderen als merk registreer.